Renshu Judo
Renshu Jiu-Jitsu
Renshu Fights
BJJ Groningen
  Info Renshu jiu-jitsu  
 

In deze rubriek treft u informatie aan, die voor de aspirant leden van belang zijn.
Informatie over proeflessen en lid worden treft u hier aan.

Beginnen met jiu-jitsu (leeftijd) ?

Jongeren vanaf 14 jaar kunnen beginnen met jiu-jitsu.
Ervaring met eerder beoefende vechtsporten, bijvoorbeeld judo, is niet noodzakelijk.

Contributie

Jiu-jitsu : De contributie is per maand € 25,00.
Inschrijfgeld nieuwe leden € 15,00.

De contributie wordt per kwartaal door middel van automatische incasso geïncasseerd.
Meer bijzonderheden over de betaling van de contributie staan in de  Algemene Voorwaarden.

Contributie Judobond Nederland (JBN).
Leden van Renshu Jiu-jitsu moeten ook lid zijn van de Judobond Nederland. De contributie hiervoor wordt zelf door de Judobond geïncasseerd. De lidmaatschapstarieven zijn leeftijdsafhankelijk en variëren van € 30,- tot € 50,- per jaar. De actuele tarieven en voorwaarden van het JBN lidmaatschap, treft u aan de website van de JBN, klik hier.

Instroom en indeling in de groep

Op welk moment van het jaar kan ik beginnen ? Jitsuka’s kunnen altijd op ieder moment van het seizoen beginnen met jiu-jitsu. Lestechnisch is dat geen probleem. Er wordt voldoende gedifferentieerd naar aanleg en niveau !
Kan iemand met een lichamelijke of verstandelijke beperking jitsuën ? Natuurlijk ! De leraren hebben voldoende ervaring met het lesgeven aan kinderen c.q. jongeren die extra aandacht vragen. Visuele, auditieve of verstandelijke beperkingen staan het judo helemaal niet in de weg; alle jitsuka’s zijn gewend rekening te houden met elkaar. Dus houden we ook rekening met jitsuka’s, die om wat voor reden dan ook extra zorg en aandacht vragen.
De lesdag en -tijd  treft u aan in de rubriek Locaties.

Jiu-jitsupakken

Via ons kunt u een jiu-jitsu pak bestellen. U bent er dan zeker van een kwalitatief goed jitsupak te hebben, dat geschikt is voor de jiu-jitsusport.  Dit kan tijdens de les of door te mailen naar Peter Riegman. U kunt ook eens kijken in onze webshop, daar treft u de jitsupakken aan. In de webshop zijn allerlei artikelen die eventueel voor het jiu-jitsu nodig zijn, verkrijgbaar.

Jiu-jitsu – pedagogisch goed

jiu-jitsu_logoJiu-jitsu. Dr. Akiama….
De oorsprong van het jiu-jitsu (ook wel yawara genoemd) ligt in China.
Dr. Akiama, een Japanse geneesheer, bekwaamde zich in China in verschillende krijgskunsten. Het gegeven minder kracht en meer souplesse te willen gebruiken in de gevechten, bleef hem bezighouden.
Op een winterdag bracht de natuur hem het antwoord. De takken van een kerselaar braken onder het gewicht van een vracht sneeuw. Toen hij een wilg bekeek, merkte hij hoe deze veerkrachtige takken doorbogen en de sneeuw er lieten afglijden. En zo begreep hij, dat, als men wil overleven, men veerkrachtig en meegaand moet zijn. “Meegeven om te overwinnen”
Hij paste de technieken aan naar zijn nieuwste inzicht en het jiu-jitsu was geboren.
Uit het jiu-jitsu zijn diverse zelfverdediging vormen en -sporten voortgekomen, zoals aikido, wat oorspronkelijk Daitoryu aikijiu-jitsu was, en jiu-jitsu, waarbij de jutsu van jiu-jitsu een “do”, een “weg” is geworden (ju-jutsu -> ju-do)..

Renshu zet deze pedagogische (judo)gedachte voort.
Jiu-jitsu is een sport voor iedereen.
Voor jong en oud, voor meisjes en jongens.
Een jiu-jitsuka probeert de tegenstander met behulp van bepaalde gevechtstechnieken onder controle te krijgen. Je leert ook om goed te vallen, dat noemen we valbreken. Valbreken is goed voor je zelfvertrouwen, je voelt je daardoor sterker en mentaal zekerder. Een jiu-jitsuka is slim; hij / zij gebruikt altijd de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren. Lichaam en geest leren (jitsu)klappen op te vangen, beheersing op te brengen en daar waar nodig (zelf)verdedigingstactieken uit te voeren.
Het maakt je als mens, lichamelijk en geestelijk sterk; de leeftijd die je daarbij hebt, maakt niet uit.

icon-jitsuRenshu…, deze naam staat voor oefenen, vrij oefenen, oefengevecht,
… wel zo toepasselijk…., immers, je bent bezig met een oefengevecht en niet met een echt gevecht. Het vrij oefenen staat bovendien voor de vrije, ontspannen sfeer waarin de judolessen worden gegeven.
Alleen op die manier kunnen de leerlingen op een plezierige manier de leer bekwamen.
Alles natuurlijk met inachtneming van regels en gebruiken die bij desbetreffende discipline horen, samen met de gedachte dat we met sport bezig zijn !

 

Leraar Rinus Tegelaar

Jiu-jitsuleraar Rinus Tegelaar, 7e Dan jiu-jitsu en 7e Dan judo.

Tegelaar vertelt…

“Ik ben Judo en Jiu-Jitsu leraar en draag de 7e Dan jiu-jitsu en de 7e Dan judo.
En ook ben ik door de Judo Bond Nederland geridderd tot Bondsridder met het Gouden ereteken.

Ruim 40 jaar geleden ben ik begonnen met lesgeven. Eerst in Den Haag (waar ik geboren ben) en later in het Noorden, waar ik nu al 38 jaar woon. In Leek had ik een sportschool en later een multifunctioneel sportcentrum, ook in Leek. Aangezien mijn twee kinderen andere ambities hadden, hebben wij dat overgedaan.

Naast het lesgeven bij Renshu, geef ik ook Cursussen zelfverdediging op scholen en ben gastdocent Judo en Jiu-Jitsu leraar in Stadskanaal.
Ik heb veel gereisd en verre landen bezocht. Japan en Israël waren hoogtepunten.
In de perioden dat ik in het noorden werkzaam ben, heb ik ongeveer 100 leerlingen opgeleid tot zwarte band Judo en Jiu-Jitsu, waarvan een aantal voor de 2e, 3e, 4e en 5e Dan.”

Een aantal hoogtepunten van mijn werk zijn:
o Staflid zomerschool in Nederland, eerst in Ermelo, Kasteel Well en Papendal.
o Begeleiden van de Judo kernploeg, ik heb toen veel heb gereisd.
o Het bekleden van vele functies in commissie van de Judobond Nederland.
o Landelijk en regionaal examinator Judo en Jiu-Jitsu.
o Wereld scheidsrechter Jiu-Jitsu.
o Schrijver van het Boek “Zelfverdediging in de Praktijk”.

Unicef en Renshu

 

Veel kinderen in de wereld hebben extra hulp nodig bij hun eerste stappen in het leven. Velen hebben te weinig  eten of geen veilig drinkwater, kunnen niet naar school of groeien op in onveilige omgevingen.
Om die basisrechten voor hen te steunen, is Renshu Jiujitsu lid van Unicef.

Vergoeding lesgeld

logo leergeld

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen is een fonds die diverse gemeenten hebben en bedoeld voor gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen. Op deze manier willen gemeenten hun inwoners met een laag inkomen ondersteunen bij de kosten van het lidmaatschap van een sportvereniging.
Indien u gebruikt denkt te kunnen maken van de regeling, informeer dan eens bij uw gemeente of bij Peter Riegman.
Komt u niet voor het Jeugdfonds in aanmerking, dan is er nog een soortgelijke organisatie, dat is de Stichting Leergeld.
Kijk op de desbetreffende websites >  Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen  of  De Stichting Leergeld.